قانون

نمونه فرم قضایی مزاحمت برای بانوان در معابر

اینجانب ………………….. از دانشجویان دانشگاه …………………..می باشم. مشتکی عنه ………………….. که از رانندگان تاکسی خط…………………..می باشد چندین بار در مسیر دانشگاه برای اینجانب ایجاد مزاحمت کرده است. توضیح اینکه مشتکی عنه بار اول در تاریخ …/…/…….. زمانی که اینجانب از دانشگاه به سمت ایستگاه تاکسی در حرکت بودم، سد راه …

Read More »

تشریح کامل قوانین مشرفیت و سایه اندازی ساختمان همسایه

مشرفیت یعنی اینکه : پنجره خانه شخصی به خانه همسایه اشراف داشته و داخل خانه قابل دیدن باشد . سایه اندازی یعنی اینکه : به دلیل بلند مرتبه سازی همسایه ، ساختمان شما از نور مستقیم خورشید محروم است . بر اساس ماده ۱۰۰ شهرداری، هیچ مالک زمین یا ساختمانی حق …

Read More »

عاملان ذبح و توزیع گوشت الاغ واسب در یکی از دامداری‌های جنوب تهران

سرهنگ نادر مرادی گفت: در اوایل هفته جاری خبری در خصوص ذبح چند راس اسب و الاغ در یک دامداری در حوالی یک از روستا‌های حاشیه شهر تهران دریافت کردیم که با توجه به اهمیت موضوع و هماهنگی با مرجع قضائی، تیمی از ماموران معاونت نظارت بر اماکن عمومی و …

Read More »

آیا تصادف در تاریکی با تصادف در روز متفاوت هست؟

سوال:آیا تصادف در تاریکی با تصادف در روز متفاوت هست؟پاسخ: بله حدود نیمی از تصادفات عابر پیاده، نیمی از تصادفات موتورسیکلت و تصادفات خودرو‌ها در شب روی می‌دهد و خیلی‌ها فکر می‌کنند که تصادفات عابر پیاده را در شب نداریم، در صورتی که با تاریک شدن هوا عابرین پیاده‌ای که …

Read More »

تفاوت ملک مشاع و ملک مفروز چیست؟

سوال:تفاوت ملک مشاع و ملک مفروز چیست؟پاسخ: اموال و املاک به دسته های مختلفی تقسیم می شوند؛ برای مثال مال منقول و مال غیر منقول. یکی دیگر از دسته بندی های ملکی، تقسیم املاک به ملک مشاع و ملک مفروز است. این تقسیم بندی از حیث حدود مالکیت افراد ایجاد شده …

Read More »

سند امنیت قضایی در ۳۷ ماده از سوی آیت‌الله رییسی، رئیس قوه قضاییه ابلاغ شد

سند امنیت قضایی در ۳۷ ماده از سوی آیت‌الله رییسی، رئیس قوه قضاییه ابلاغ شد.متن این سند به شرح زیر است:سند امنیت قضایی«وَ إِذَا حَکَمْتُم بَیْنَ النَّاسِ أَن تَحْکُمُوا بِالْعَدْلِ»در اجرای بند «ب» ماده ۱۲۰  قانون برنامه ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۳۹۵ و به‌منظور تحقق …

Read More »

قانون حمل اسلحه و مجازات آن در ایران چیست؟

 کلیات قانون حمل اسلحهماده ۱) قاچاق سلاح، مهمات، اقلام و مواد تحت کنترل عبارت از وارد کردن آن‌ها به کشور و یا خارج نمودن آن‌ها از کشور به طور غیرمجاز است.ماده ۲) مقصود از سلاح و مهمات در این قانون انواع سلاح‌های گرم و سرد جنگی و شکاری اعم از …

Read More »

نتایج تفکیکی آرای انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری (1400) در سراسر کشور به تفکیک ۳۱ استان و تمامی شهرستان ها (بروزرسانی)

طبق گفته رییس ستاد انتخابات کشور در انتخابات ریاست‌جمهوری بیش از ۶۷ هزار صندوق رای آماده شده و در نمایندگی‌های سراسر جهان ۴۵۰ صندوق در نظر گرفته شده است و  یک و نیم میلیون نفر عوامل اجرایی، نظارتی و بازرسی مشارکت کرده اند. جمال عرف درباره واجدین شرایط اظهار داشته …

Read More »

قانون نظارت بر رفتار قضات (مصوب 1392/2/25)

کلیات ماده ۱ـ نظارت بر نحوه عملکرد و رفتار قضات و رسیدگی به تخلفات انتظامی و صلاحیت قضائی آنها به شرح مواد این قانون است. ماده ۲ـ تمامی‌ قضاتی که به حکم رئیس قوه قضائیه به سمت قضائی منصوب می‌شوند مشمول این قانون می‌باشند. تبصره ـ به تخلفات انتظامی قضات …

Read More »

تعهدات و تخلفات عمدی و غیر عمدی مهندس ناظر از دیدگاه حقوق مهندسی چیست؟

تعهدات و تخلفات عمدی و غیر عمدی مهندس ناظر که ناشی از عدم رعایت نظامات دولتی و آئین نامه ها و مقررات مربوطه به آن از جمله آئین نامه مقررات ملی ساختمان و قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مصوب ۷۴/۱۲/۲۲ از ناحیه مهندس ناظر ساختمان می باشد به دو …

Read More »

ضوابط و مقررات شهرسازی در قراردادهای پیمانکاری ساختمانی

ضوابط و مقررات شهرسازی که پیمانکاران باید آن را در پروژه های ساختمانی رعایت کنند , به چند دسته تقسیم گردد : 1. مدارک لازم جهت تشکیل پرونده ساختمانی مدارک لازم جهت تشکیل پرونده ساختمانی عبارتند از : الف) ارائه تقاضا به وسیله مالک و یا وکیل قانونی وی . …

Read More »

حكم قانون نسبت به تخلف احداث بناي غير مستحكم چیست؟

در مورد استحكام بنا به رغم تمام اهميتي كه دارد و با وجود خطرات ناشي از عدم رعايت موازين راجع به استحكام ، بخصوص در مورد ساختمان هاي مهم، تا آخرين اصلاحات قانوني كه در تبصره هاي ذيل ماده ۱۰۰ قانون شهرداري وسيله شورأي انقلاب بعمل آمد، در قوانين ذيربط، …

Read More »

اعتراض به قرار تامین خواسته در دادگاه

ماده ۱۱۶ قانون آیین دادرسی مدنی مصوب ۱۳۷۹ با اصلاحات بعدی: ماده ۱۱۶ ـ قرار تامین به طرف دعوا ابلاغ می شود، نامبرده حق دارد ظرف ده روز به این قرار اعتراض نماید. دادگاه در اولین جلسه به اعتراض رسیدگی نموده و نسبت به آن تعیین تکلیف می نماید. قرار …

Read More »

اعمال قاعده درأ (ماده ۱۲۰ تا ۱۲۱ قانون مجازات اسلامی)

مبحث ششم ـ اعمال قاعده درأ ماده ۱۲۰- هرگاه وقوع جرم یا برخی از شرایط آن و یا هریک از شرایط مسؤولیت کیفری مورد شبهه یا تردید قرار گیرد و دلیلی بر نفی آن یافت نشود حسب مورد جرم یا شرط مذکور ثابت نمی شود. ماده ۱۲۱- در جرائم موجب …

Read More »

توبه مجرم (ماده ۱۱۴ تا ۱۱۹ قانون مجازات اسلامی)

مبحث پنجم ـ توبه مجرم ماده ۱۱۴- در جرائم موجب حد به استثنای قذف و محاربه هرگاه متهم قبل از اثبات جرم، توبه کند و ندامت و اصلاح او برای قاضی محرز شود، حد از او ساقط می گردد. همچنین اگر جرائم فوق غیر از قذف با اقرار ثابت شده …

Read More »

مرور زمان (ماده ۱۰۵ تا ۱۱۳ قانون مجازات اسلامی)

مبحث چهارم ـ مرور زمان ماده ۱۰۵- مرور زمان، در صورتی تعقیب جرائم موجب تعزیر را موقوف می کند که از تاریخ وقوع جرم تا انقضای مواعد زیر تعقیب نشده یا از تاریخ آخرین اقدام تعقیبی یا تحقیقی تا انقضای این مواعد به صدور حکم قطعی منتهی نگردیده باشد: الف- …

Read More »

گذشت شاکی (ماده ۱۰۰ تا ۱۰۴ قانون مجازات اسلامی)

مبحث سوم ـ گذشت شاکی ماده ۱۰۰- در جرائم تعزیری قابل گذشت، گذشت شاکی یا مدعی خصوصی حسب مورد موجب موقوفی تعقیب یا موقوفی اجرای مجازات است. تبصره ۱- جرائم قابل گذشت، جرائمی میباشند که شروع و ادامه تعقیب و رسیدگی و اجرای مجازات، منوط به شکایت شاکی و عدم …

Read More »

نسخ قانون (ماده ۹۹ قانون مجازات اسلامی)

ماده ۹۹- نسخ قانون، تعقیب و اجرای مجازات را موقوف می کند. آثار نسخ قوانین کیفری به شرح مندرج در ماده(۱۰) این قانون است.   مشاوره رایگان قضایی کلیه شهروندان ایرانی داخل وخارج ایران می توانند در طول شبانه روز(۲۴ ساعت) با شماره های ذیل جهت دریافت مشاوره قضایی رایگان اقدام …

Read More »

عفو (ماده ۹۶ تا ۹۸ قانون مجازات اسلامی)

فصل یازدهم ـ سقوط مجازات مبحث اول ـ عفو ماده ۹۶- عفو یا تخفیف مجازات محکومان، در حدود موازین اسلامی پس از پیشنهاد رئیس قوه قضائیه با مقام رهبری است. ماده ۹۷- عفو عمومی که به موجب قانون در جرائم موجب تعزیر اعطاء می شود، تعقیب و دادرسی را موقوف …

Read More »

بغی و افساد فی الارض (ماده ۲۸۶ تا ۲۸۸ قانون مجازات اسلامی)

ماده ۲۸۶- هرکس به طور گسترده، مرتکب جنایت علیه تمامیت جسمانی افراد، جرائم علیه امنیت داخلی یا خارجی کشور، نشر اکاذیب، اخلال در نظام اقتصادی کشور، احراق و تخریب، پخش مواد سمی و میکروبی و خطرناک یا دایر کردن مراکز فساد و فحشا یا معاونت در آنها گردد به گونه …

Read More »

حق طرفین پرونده کیفری یا وکلای آنان در مطالعه و اخذ رونوشت

• مرحله تحقیقات مقدماتی: «شاکی حق دارد هنگام تحقیقات، شهود خود را معرفی ودلایل خود را اظهار نماید و نیز از صورتجلسه تحقیقات مقدماتی که منافی با محرمانه بودن تحقیقات نباشد، پس از پرداخت هزینه، رونوشت بگیرد » (ماده 73 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور …

Read More »

قانون جرم سیاسی – مصوب ۱۳۹۵

ماده۱ـ هر یک از جرائم مصرح در ماده(۲) این قانون چنانچه با انگیزه اصلاح امور کشور علیه مدیریت و نهادهای سیاسی یا سیاست‌های داخلی یا خارجی کشور ارتکاب یابد، بدون آنکه مرتکب قصد ضربه‌زدن به اصل نظام را داشته باشد جرم سیاسی محسوب می‌شود. ماده۲ـ جرائم زیر در صورت انطباق …

Read More »

مجازاتهای جایگزین حبس (ماده ۶۴ تا ۸۷ قانون مجازات اسلامی)

فصل نهم ـ مجازاتهای جایگزین حبس ماده ۶۴- مجازاتهای جایگزین حبس عبارت از دوره مراقبت، خدمات عمومی رایگان، جزای نقدی، جزای نقدی روزانه و محرومیت از حقوق اجتماعی است که در صورت گذشت شاکی و وجود جهات تخفیف با ملاحظه نوع جرم و کیفیت ارتکاب آن، آثار ناشی از جرم، …

Read More »

نظام آزادی مشروط (ماده ۵۸ تا ۶۳ قانون مجازات اسلامی)

فصل هشتم ـ نظام آزادی مشروط ماده ۵۸- در مورد محکومیت به حبس تعزیری، دادگاه صادر کننده حکم می تواند در مورد محکومان به حبس بیش از ده سال پس از تحمل نصف و در سایر موارد پس از تحمل یک سوم مدت مجازات به پیشنهاد دادستان یا قاضی اجرای …

Read More »

دیه سایر منافع (ماده ۷۰۴ تا ۷۰۸ قانون مجازات اسلامی)

مبحث هفتم – دیه سایر منافع ماده ۷۰۴- جنایتی که به طور دائم موجب سلس و ریزش ادرار گردد، دیه کامل دارد و جنایتی که موجب ریزش غیردائمی ادرار گردد، موجب ارش است. ماده ۷۰۵- جنایتی که موجب عدم ضبط دائم مدفوع یا ادرار شود، دیه کامل دارد. ماده ۷۰۶- …

Read More »

نظام نیمه آزادی (ماده ۵۶ تا ۵۷ قانون مجازات اسلامی)

فصل هفتم ـ نظام نیمه آزادی ماده ۵۶- نظام نیمه آزادی، شیوه ای است که بر اساس آن محکوم می تواند در زمان اجرای حکم حبس، فعالیتهای حرفه ای، آموزشی، حرفه آموزی، درمانی و نظایر اینها را در خارج از زندان انجام دهد. اجرای این فعالیتها زیر نظر مراکز نیمه …

Read More »

تعلیق اجرای مجازات (ماده ۴۶ تا ۵۵ قانون مجازات اسلامی)

فصل ششم ـ تعلیق اجرای مجازات ماده ۴۶- در جرائم تعزیری درجه سه تا هشت دادگاه می تواند در صورت وجود شرایط مقرر برای تعویق صدور حکم، اجرای تمام یا قسمتی از مجازات را از یک تا پنج سال معلق نماید. دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری نیز پس از …

Read More »

تخفیف مجازات و معافیت از آن (ماده ۳۷ تا ۳۹ قانون مجازات اسلامی)

فصل چهارم ـ تخفیف مجازات و معافیت از آن ماده ۳۷- درصورت وجود یک یا چند جهت از جهات تخفیف، دادگاه می تواند مجازات تعزیری را به نحوی که به حال متهم مناسبتر باشد به شرح ذیل تقلیل دهد یا تبدیل کند: الف- تقلیل حبس به میزان یک تا سه …

Read More »

قلمرو اجرای قوانین جزائی در زمان (ماده ۱۰ تا ۱۱ قانون مجازات اسلامی)

فصل سوم – قلمرو اجرای قوانین جزائی در زمان ماده ۱۰- در مقررات و نظامات دولتی مجازات و اقدام تأمینی و تربیتی باید به موجب قانونی باشد که قبل از وقوع جرم مقرر شده است و مرتکب هیچ رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل را نمیتوان به موجب قانون …

Read More »

قلمرو اجرای قوانین جزائی در مکان (ماده ۳ تا ۹ قانون مجازات اسلامی)

فصل دوم – قلمرو اجرای قوانین جزائی در مکان ماده ۳- قوانین جزائی ایران درباره کلیه اشخاصی که در قلمرو حاکمیت زمینی، دریایی و هوایی جمهوری اسلامی ایران مرتکب جرم شوند اعمال می شود مگر آنکه به موجب قانون ترتیب دیگری مقرر شده باشد. ماده ۴- هر گاه قسمتی از …

Read More »

تعدد جرم (ماده ۱۳۱ تا ۱۳۵ قانون مجازات اسلامی)

فصل پنجم ـ تعدد جرم ماده ۱۳۱- در جرائم موجب تعزیر هرگاه رفتار واحد، دارای عناوین مجرمانه متعدد باشد، مرتکب به مجازات اشد محکوم می شود. ماده ۱۳۲- در جرائم موجب حد، تعدد جرم، موجب تعدد مجازات است مگر در مواردی که جرائم ارتکابی و نیز مجازات آنها یکسان باشد. …

Read More »

رهن مستعار چیست؟

به طوری که در عنوان مقاله ملاحظه می‌شود برای صورت‌پذیری مسأله مطروحه، یعنی “رهن مستعار” انعقاد دو عقد لازم است، زیرا عقد رهن، که عقدی تبعی است و از طرف راهن لازم و نسبت به مرتهن، جایز می‌باشد با استفاده از نتیجه عقد عاریه‌ای که قبلاً منعقد شده و عقدی …

Read More »

مجازات های جایگزین زندان (حبس) در قانون جدید چیست؟

بسمه تعالی تا قبل از تصويب قانون راجع به مجازات اسلامي مصوب سال ۱۳۶۱ سيستم قانوني ايران جرم محور بوده و نوع تقسيم بندي جرايم بر مبناي جرم طبقه¬بندي مي¬شد (منظور قانون مجازات عمومي) وليكن بعد از سال ۱۳۶۱ و تصويب قانون فوق¬الذكر و قانون مجازات اسلامي در سال ۱۳۷۰ …

Read More »

تشریح قوانین مزاحمت و ممانعت از حق

تصرف عدوانی: متصرف عدوانی به شخصی اطلاق می گردد که مالی را از تصرف دیگری بدون اذن یا رضایت وی خارج می‌سازد و خودش به صورت غیر قانونی متصرف آن می‌گردد. بعنوان مثال مالکی مدتی در خارج از کشور سکونت داشته بعد از بازگشت به ایران متوجه می شود ملکش …

Read More »

تفاوت ارتشاء و اختلاس در قانون چیست؟

اختلاس: به برداشت غیر قانونی اموال دولتی یا غیردولتی که توسط کارمندان و کارکنان دولت یا وابسته به دولت انجام می‌گیرد، گفته می‌شود.اختلاس گونه‌ای از کلاهبرداری محسوب می‌شود که بیشتر به صورت برنامه‌ریزی شده، منظم و پنهان و بدون رضایت و آگاهی دیگران انجام می‌پذیرد.  ارتشاء: رشوه از مادۀ رشو، چیزی را گویند که برای …

Read More »

قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی

قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی که در جلسه علنی روز یکشنبه مورخ هشتم اسفند ماه یکهزار و سیصد و هشتاد و نه مجلس شورای اسلامی تصویب و در تاریخ ۱۳۸۹/۱۲/۲۴ به تایید شورای نگهبان رسیده و طی نامه شماره  ۸۶۱/۴۲  مورخ ۱۳۹۰/۱/۱۷ مجلس شورای اسلامی واصل گردیده است. به پیوست …

Read More »

واخواهی چیست؟

واخواهی روشی است که به‌موجب آن‌، کسی که حکم غیابی علیه او صادر گردیده به آن اعتراض کند و همان دادگاه صادرکننده حکم به آن رسیدگی کرده و در مورد آن رأی مقتضی صادر کند. در حقوق کشورهایی مثل امریکا، انگلیس روش واخواهی وجود ندارد و احکام به‌ هر حال حضوری محسوب …

Read More »

فرق فسخ نکاح و طلاق چیست؟

در عقد نکاح، طرفین یا یکی از آنها نمی‌توانند حق فسخی برای خود در نظر بگیرند، به عبارت دیگر عقد نکاح از عقود لازم است اما موارد محدودی در این زمینه وجود دارد. برخلاف سایر قراردادها، به عبارت دیگر عقد نکاح از عقود لازم است و مصلحت و ضرورت استمرار، …

Read More »

دعوای الزام به تنظیم سند رسمی چیست؟

نخستین اثر حقوقی قولنامه، تنظیم سند رسمی است؛ اعم از اینکه، آن را قولنامه (تعهد فروش) یا مبایعه‌نامه (سند فروش) بنامیم.قولنامه حاوی یک تعهد و قول است. هنگامی که خریدار و فروشنده قصد انجام معامله‌ای را دارند اما هنوز مقدمات لازم را فراهم نکرده‌اند، قراردادی منعقد کرده و در آن، …

Read More »

قانون مجازات استفاده کنندگان غیرمجاز از آب، برق، تلفن، فاضلاب و گاز مصوب ۱۳۹۶ مجلس شورای اسلامی

قانون مجازات استفاده‌کنندگان غیرمجاز از آب، برق، تلفن، فاضلاب و گاز مصوب ۱۰ خرداد ۱۳۹۶ مجلس شورای اسلامی شماره۷۳/۲۶۷۲۷                                                                 …

Read More »

«چک‌ برگشتی» با چه روش هایی وصول می شود؟

در صورتی که چک بنا به دلایلی، با گواهی عدم پرداخت از سوی بانک مواجه شود، دارنده‌ی چک برای مطالبه‌ی وجه آن و رسیدن به حقوق خود، از «چهار طریق» می‌تواند اقدام کند؛ ١- اقدام از طریق تقدیم شکایت کیفری با توجّه به قانون صدور چک با اصلاحات سال ۱۳۸۲، …

Read More »

تفاوت قرارتامین کیفری و قرار نظارت قضایی چیست؟

قرار ، آن تصمیم قضایی را شامل میگردد که مقام قضایی صالح ( بازپرس ، دادیار ..به تصریح قانون جدید بازپرس ) در فرآیند تحقیقات مقدماتی و تحقیق پرونده و نیز در برخی موارد ، دادگاه در جریان رسیدگی و محاکمه صادر  می نماید.. که این تصمیم به تناسب  ناظر …

Read More »

مطالبه اجرت المثل ایام تصرف

یکی از اساسی ترین نیازهای هر جامعه استقرار عدالت در آن است. در سایۀ عدالت نظام اجتماعی و امنیت بر جامعه حکمفرما شده و تلاش ها و حرکات ارزنده کشور به ثمر می رسد. و اصل 156 و 157 ق. اساسی نیز مؤکد این مطلب می باشد. تشکیلات قضایی نهادی …

Read More »

ازدواج موقت در چه شرایطی انجام میشود؟

در حالت کلی ثبت ازدواج موقت لازم نیست مگر با توافق زن و مرد و یا باردار شدن زن ولی از آنجا که ثبت ازدواج دائم اجباری است و عدم ثبت برای مرد مجازات زندان در پی خواهد داشت، مردان به دو روش این ازدواج را ثبت می کنند یا اینکه به دادگاه مراجعه …

Read More »